Powered By Blogger

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΛΟΦΤ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ




Τα τελευταία χρόνια ήρθε και στην Ελλάδα η μόδα των λόφτ.Με αρκετά χρόνια καθυστέρηση σε σύγκριση με μεγάλες ευρωπαικές πρωτεύουσες και φυσικά την Αμερική.  Πρωτοξεκίνησε σε περιοχές της Αθήνας όπως του Ψυρή,το Θησείο,το Γκάζι.Περιοχές που επέτρεψαν την δημιουργία των ''καινούριων'' κατοικιών.
Ας δούμε όμως πώς ξεκίνησαν τα λόφτ.Η πρώτη εμφάνιση των εναλλακτικών κατοικιών συναντάται στα τέλη του 1950 στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.Οι μποέμ και οι καλλιτέχνες της εποχής αναζητούσαν πολύ φτηνές κατοικίες που θα μπορούσαν να ζήσουν αλλά ταυτόχρονα να στεγάσουν και την τέχνη τους.Έτσι όταν οι βιομηχανίες άρχισαν να εγκαταλείπουν το κέντρο της πόλης προς αναζήτηση φθηνότερης περιοχής για να στεγαστούν,οι καλλιτέχνες με πολύ μικρό κόστος δημιούργησαν την δική τους εκδοχή του Παρισιάνικου εργαστηρίου(atelier).Όπου μπορούσαν σε ψηλοτάβανους χώρους να ζήσουν στεγάζοντας παράλληλα τα υπερμεγέθη έργα τέχνης της εποχής.
Σήμερα τα λοφτ είναι σύγχρονα διαμερίσματα ή γραφεία τα οποία δημιουργούνται σε παλιά βιομηχανικά κτίρια,αποθήκες ,εργοστάσια,νοσοκομεία,σχολεία.Είναι ενιαίοι χώροι ψηλοτάβανοι(πάνω από 3,80) με ελάχιστη ή ανύπαρκτη διαμερισμάτωση, εμφανείς σωληνώσεις,ξύλινα δοκάρια και υπερμεγέθη παράθυρα.
Ο όρος soft loft(σοφτ λοφτ) αναφέρεται σε χώρους πιο προσεγμένους στα τελειώματα με ελαφρά διαμερισμάτωση και λευκούς τοίχους.
Σε ποιούς απευθύνονται τα λοφτ;Σε σύγχρονα ζευγάρια ή ελεύθερους που ψάχνουν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής και φυσικά έναν εναλλακτικό χώρο κατοικίας .Έναν χώρο που τους δίνει την δυνατότητα της προσωπικής τους σφραγίδας,αλλά στον αντίποδα δεν παύει να είναι και ένας χώρος που συνήθως δεν έχει μόνωση,θέρμανση,υποδομή για  ρεύμα
,νερό κτλ. οπότε το κόστος επιδιόρθωσης του χώρου ανεβαίνει κατακόρυφα.Πιο δύσκολα απευθύνεται σε οικογένειες αφού η έλλειψη διαμερισμάτωσης κάνει πιο δύσκολη την συμβίωση.Αλλά και οι γειτονιές που συνήθως βρίσκονται τα λοφτ είναι περιοχές που δεν υπάρχουν πάρκα ,σχολεία ,χώρος για να παρκάρεις το αυτοκίνητο.
Δείτε ενδεικτικές εικόνες λόφτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: