Powered By Blogger

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ



Η κατάκτηση της ευτυχίας είναι  το ζητούμενο για τον σύγχρονο άνθρωπο.Πολλοί πιστεύουν ότι η ευτυχία είναι στιγμές,άλλοι ότι η ευτυχία είναι κάτι άπιαστο,άλλοι ότι δεν τους αναλογεί,άλλοι ότι τους την χρωστάνε,άλλοι ότι είναι θέμα τύχης κτλ.Ας δούμε τα 20 γνωρίσματα των ευτυχισμένων ανθρώπων και τα συμπεράσματα δικά σας.

1).Εκτιμούν τη ζωή.
Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας εμείς, ή ένας δικός μας άνθρωπος,για να καταλάβουμε ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που ξυπνάμε κάθε πρωί.Ένας φίλος μου λέει ότι η πιο αισιόδοξη πράξη της ημέρας είναι πως βάζουμε ξυπνητήρι για την επόμενη.Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αναπτύσουν μια παιδική αίσθηση θαυμασμού για την ζωή και εστιάζουν στην ομορφιά της κάθε στιγμής.Δεν παίρνουν τίποτε ως δεδομένο-προσπαθούν να αδράξουν την κάθε στιγμή και αγνοούν τις μικρές αναποδιές.Θυμηθείτε τον εαυτό σας ως παιδί ή παρατηρείστε πως λειτουργούν τα παιδιά.Για μένα το καλύτερο παράδειγμα είναι η παρατήρηση της κόρης μου.Ξυπνάει κάθε πρωί χαρούμενη.Γιατί απλά κοιμήθηκε καλά,γιατί ξεκινάει μια καινούρια μέρα-την οποία δεν δηλητηριάζει με σκέψεις=σκουπίδια,όπως κάνουμε οι περισσότεροι ενήλικες.Είναι ανοιχτή στο να γευτεί αυτό που θα ζήσει ΣΗΜΕΡΑ.Γεύεται μικρά,απλά πράγματα και ενθουσιάζεται με αυτά.Από τις παπαρούνες που φυτρώσαν στην γειτονιά της,στην διαδρομή για το σχολείο,μέχρι το ότι είχε ήλιο σήμερα και κάναν λίγο μεγαλύτερο διάλειμμα στην αυλή του σχολείου.Δεν μιζεριάζει,ενθουσιάζεται και προσπερνάει τις όποιες αναποδιές ή δυσκολίες θα συναντήσει.Πολύ συχνά μου λέει την εξής ατάκα:''Σήμερα είναι η καλύτερη μέρα της ζωής μου!''Και όμως αυτή η μέρα που στα παιδικά της μάτια φαντάζει τέλεια,μπορεί να είναι μια απλή ,καθημερινή μέρα που όμως η ίδια έχει επιλέξει να εστιάσει μόνο στα θετικά και να γευτεί μέχρι το μεδούλι.Θα μου πεί κάποιος στον αντίποδα:Ωραία τα λές αλλά ένα παιδί δεν έχει να πληρώσει λογαριασμούς,να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της ζωής,ακόμα και την ίδια την απογοήτευση των επιλογών που εμείς οι ίδιοι έχουμε κάνει.Και θα πω πως ναι έχετε έχετε δίκιο.Έτσι είναι.Η ζωή είναι σκληρή και άδικη.Γεμάτη αγώνα ,προβλήματα,ματαιώσεις,απογοήτευση.Το θέμα είναι πώς αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που βιώνουμε.Πόσο επιτρέπουμε να μας καταβάλουν και τί προσπάθεια κάνουμε για να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο.Είχα διαβάσει κάποτε  ένα άρθρο κάποιου ψυχολόγου που έλεγε πως ένα σοβαρό πρόβλημα μπορεί να είναι ίδιο για δύο ανθρώπους.Οι σκέψεις όμως που κάνουμε πάνω σε αυτό καθορίζουν τα συναισθήματα που θα νιώσουμε και άρα τον τρόπο που θα το χειριστούμε.

2).Διαλέγουν τους φίλους τους σωστά.
Την οικογένειά μας δεν μπορούμε να την διαλέξουμε μπορούμε όμως να διαλέξουμε τους φίλους μας,λέει ο σοφός λαός.Περιτριγυρίζονται από ανθρώπους θετικούς,χαρούμενους που μοιράζονται τις αξίες,την ηθική και τους στόχους τους.Ανθρώπους που τους ενθαρρύνουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους.Φίλους που τους αγαπούν και τους αποδέχονται για αυτό που είναι και που είναι εκεί όταν χρειάζονται βοήθεια.Μα πάνω από όλα φίλους που ξέρουν να ακούν πραγματικά και επιλέγουν τον δρόμο της αλήθειας και όχι της επίφασης.Και για τον εαυτό τους αλλά και για τις σχέσεις που αναπτύσουν. 


3).Είναι ανεκτικοί.
Αποδέχονται και σέβονται τους άλλους για αυτό που είναι και για την κατάσταση που βρίσκονται.Προσεγγίζουν τους συνανθρώπους τους με καλοσύνη και γενναιοδωρία.Βοηθούν όταν μπορούν,χωρίς να προσπαθούν να αλλάξουν τον άλλον.


4).Μαθαίνουν συνεχώς.
Ενημερώνονται για ότι  έχει να κάνει με την καριέρα και τα ενδιαφέροντά τους και δοκιμάζουν συνεχώς νέα και πολλές φορές τολμηρά εγχειρήματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους.

5).Εστιάζουν στη λύση και όχι στο πρόβλημα.
Αντί να βουλιάξουν στην αυτολύπηση,προσπαθούν κατευθείαν να βρούν λύση.Δεν αφήνουν τις αντιξοότητες να επηρεάζουν την διάθεσή τους και εστιάζουν στην καλή πλευρά των όποιων προβλημάτων-βλέπουν κάθε εμπόδιο σαν ευκαιρία να κάνουν μια αλλαγή προς το καλύτερο.Σκεφτείτε και πάλι αυτό που σοφά ο λαός λέει:κάθε εμπόδιο για καλό!Άλλωστε η ζωή είναι γεμάτη μαθήματα.Αρκεί το ''μάθημα'' να μην  έχει την έννοια της τιμωρίας  για το λάθος μας .Αλλά της γνώσης ,ώστε την επόμενη φορά να τα καταφέρουμε καλύτερα.

6).Κάνουν την δουλεία που αγαπούν.
Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 80%των ανθρώπων δεν αγαπάει τη δουλειά που κάνει.Δεν είναι έκπληξη που υπάρχουν τόσο δυστυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο!Η πραγματικότητα είναι ότι περνάμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας δουλεύοντας,επομένως είναι σημαντικό να διαλέξουμε μια δουλειά που μας αρέσει.Όπως επίσης και να βρίσκουμε χρόνο για τα άλλα ενδιαφέροντα μας και τις ασχολίες που μας ευχαριστούν.


7).Απολαμβάνουν τη ζωή.
Ζούν στο παρόν.Μια φίλη λέει το χθές δεν μπορείς να το αλλάξεις,το αύριο δεν το γνωρίζεις,σου μένει μόνο το παρόν.Ζούν λοιπόν το σήμερα και απολαμβάνουν τις μικρές χαρές της ζωής.Μια βόλτα στην φύση,τον ήλιο,μια μέρα στην θάλασσα,την μυρωδιά των λουλουδιών.

8).Γελούν συχνά.
Δεν παίρνουν τον εαυτό τους ή την ζωή ...πολύ σοβαρά!Αντιμετωπίζουν με χιούμορ τις καταστάσεις,τα προβλήματα,και δεν διστάζουν να γελάσουν με τον εαυτό τους.Με το χιούμορ αποφορτίζουν τις καταστάσεις,βλέπουν την αστεία πλευρά της ζωής και...        ελαφραίνουν την ατμόσφαιρα.

9).Ξέρουν να συγχωρούν.
  • Η κακία και το μίσος πληγώνουν πρώτα από όλους εμάς τους ίδιους.Η συγχώρεση φέρνει γαλήνη και ηρεμία.Και μην ξεχνάτε πως το πιο σημαντικό δεν είναι να μάθουμε να συγχωρούμε τους συνανθρώπους μας για τα λάθη ή τις ελλείψεις τους,αλλά τον ίδιο μας τον εαυτό.


10).Αισθάνονται ευγνωμοσύνη.
Όχι μόνο γιατί ζούν αλλά αντιλαμβάνονται την αξία όσων έχουν και εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους.Ακόμα και για τα δεδομένα.Την υγεία,το σπίτι,την δουλειά,την οικογένεια,τους φίλους.

11).Επενδύουν στις σχέσεις.
Καλλιεργούν και προστατεύουν τις σχέσεις τους με την οικογένεια και τους φίλους τους,αφιερώνοντας τον απαραίτητο χρόνο και ενδιαφέρον.Είναι υποστηρικτικοί με τους άλλους,δείχνουν κατανόηση και αγάπη και κρατούν τις υποσχέσεις τους.

12).Είναι ειλικρινείς.
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους και με τους άλλους και βασίζουν τις πράξεις και τις αποφάσεις τους στην εντιμότητα.

13).Ασχολούνται με τον εαυτό τους και όχι με τους άλλους.
Εστιάζουν στο να φτιάξουν την δική τους ζωή όπως την θέλουν και στην φροντίδα του εαυτού τους και των αγαπημένων τους προσώπων.Δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το τί λένε ή κάνουν οι άλλοι,δεν κρίνουν και δεν καταπιάνονται με κουτσομπολιά και δολοπλοκίες.Αποδέχονται ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να ζεί τη ζωή του όπως θέλει-όπως και οι ίδιοι άλλωστε!

14).Είναι αισιόδοξοι.
Βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.Εστιάζουν στην θετική πλευρά της κατάστασης.Διώχνουν τις αρνητικές σκέψεις και τις αντικαθιστούν με θετικές.Αποδέχονται ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο,τον οποίο βέβαια μπορεί να μην μάθουν ποτέ.

15).Αγαπούν άνευ όρων.
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δέχονται τους άλλους για αυτό που είναι και δεν βάζουν όρια ή προυποθέσεις για την αγάπη τους.Ακόμα και όταν δεν συμφωνούν ή δυσαρεστούνται από τις πράξεις των αγαπημένων τους,δεν παύουν να τους αγαπούν.

16).Είναι επίμονοι.
Δεν το βάζουν κάτω.Αντιμετωπίζουντην κάθε δυσκολία ως ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στον στόχο τους.


17).Προλαμβάνουν καταστάσεις που μπορούν να ελέγξουν.
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν χάνουν χρόνο προσπαθώντας να αλλάξουν καταστάσεις που είναι εκτός του  ελέγχου τους και αποδέχονται αυτά που δεν μπορούν να αλλάξουν.Για αυτά όμως που μπορούν,φροντίζουν να παίρνουν τον έλεγχο,προκειμένου να δημιουργήσουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν.Δεν περιμένουν να τους προλάβουν οι εξελίξεις.

18).Φροντίζουν τον εαυτό τους.
Φροντίζουν την υγεία τους,το σώμα και το πνεύμα τους.Προσέχουν την διατροφή τους,ασκούνται,ξεκουράζονται,κάνουν προλήπτικούς ελέγχους υγείας και κρατούν το μυαλό σε εγρήγορση.Αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους και στα ενδιαφέροντά τους.



19).Έχουν αυτοπεποίθηση.
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αποδέχονται τον εαυτό τους για αυτό που είναι-δεν προσπαθούν να προσποιηθούν κάτι διαφορετικό.Γνωρίζουν τον εαυτό τους και τις επιθυμίες  τους,τα πιστεύω και τα θέλω τους,τα όρια και τις αδυναμίες τους.Αισθάνονται σίγουροι για τον εαυτό τους και τις επιλογές τους και δεν διαμορφώνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να ευχαριστούν τους γύρω τους.


20).Είναι υπεύθυνοι.
Πάνω απ'όλα,οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι είναι 100% υπεύθυνοι για την ζωή τους.Αναλαμβάνουν την ευθύνη για την διάθεσή τους,τη νοοτροπία τους,τις σκέψεις τους,τα συναισθήματά τους,τις πράξεις και τα λόγια τους.Παραδέχονται τα λάθη τους και αναλαμβάνουν την ευθύνη εξίσου και για τις αποτυχίες και για τις επιτυχίες τους.


Σε κάθε περίπτωση η ευτυχία δεν είναι θέμα τύχης.Η ευτυχία είναι απόφαση.Το πρώτο βήμα είναι να αναλάβουμε την ευθύνη για την ευτυχία μας και να σχεδιάσουμε την κατάκτησή της.

                                                           Καλή επιτυχία!